Bekkenbodemreëducatie

Bekkenbodemreeducatie

De bekkenbodem omvat de spieren die de onderkant van ons bekken afsluiten en instaan voor continentie (voor urine, stoelgang en windjes), het ondersteunen van de organen in het kleine bekken (blaas, baarmoeder/prostaat, darmen), de seksuele beleving en de stabiliteit van het bekken en de rug.

Een dysfunctie ter hoogte van de bekkenbodem kan verschillende oorzaken hebben en leidt tot allerlei klachten. Niet enkel vrouwen kunnen problemen hebben met de bekkenbodemspieren, dit komt ook voor bij mannen en kinderen. De meest voorkomende klachten worden hier opgesomd.

Vrouwen:

 • Incontinentie voor urine, stoelgang, windjes
 • Problemen van de bekkenbodem tijdens de zwangerschap of na de bevalling
 • Verzakking van één of meerdere kleinbekkenorganen: blaas en/of baarmoeder en/of darm
 • Overactieve blaas: te frequent plassen en/of een constante plasdrang. Dit kan al dan niet gepaard gaan met urineverlies en wordt dan urge-incontinentie genoemd.
 • Terugkerende blaasontstekingen al dan niet gepaard gaande met ontstekingen van de nieren
 • Moeilijkheden om te plassen of foutief plassen en het gevoel van onvolledig ledigen
 • Stoelgangproblematiek: verlies van stoelgang, diarree, (chronische) constipatie
 • Seksuele problematiek: pijn bij betrekkingen (dyspareunie), onmogelijkheid tot betrekkingen (vaginisme), moeilijkheden om een orgasme te krijgen,…
 • Postoperatieve problemen na o.a. hysterectomie

Mannen

 • Incontinentie voor urine of stoelgang
 • Overactieve blaas of (te) frequent plassen
 • Moeilijk of foutief plassen
 • Stoelgangsproblematiek: verlies van stoelgang, diarree, (chronische) constipatie
 • Postoperatieve problematiek o.a. na prostatectomie

Kinderen

 • Zindelijkheidsproblematiek zowel voor urine als voor stoelgang
 • Bedplassen
 • Wederkerende blaasontstekingen al dan niet met nierinfecties
 • Overactieve blaas of (te) frequent plassen
 • Chronische constipatie

Problemen ter hoogte van de bekkenbodem komen frequent voor maar vormen nog steeds enig taboe. Aarzel niet om één van bovenstaande problemen of andere soortgelijke klachten met je huisarts of specialist te bespreken en eventueel bekkenbodemreëducatie op te starten.

Wat is bekkenbodemreëducatie?

 Bekkenbodemreëducatie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. Het is een twee-jarige interuniversitaire opleiding waarbij er dieper ingegaan wordt op de anatomie, fysiologie, functies, dysfuncties en behandeltechnieken van de bekkenbodemspieren. De opleiding is pas compleet na stages binnen de universiteiten van Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven. De stage omvat onder andere het bijwonen van consultaties bij specialisten, operaties en de begeleiding door een getrainde en ervaren bekkenbodemtherapeut(e).

Je kan hiervoor dus niet bij eender welke kinesist(e) terrecht maar je dient een gespecialiseerde therapeut (e) te zoeken.

Wat houd bekkenbodemreëducatie in?

Een eerste consultatie bestaat uit een vraaggesprek om de klachten in kaart te brengen en de mogelijke oorza(a)k(en) ervan te achterhalen. Er wordt uitleg gegeven zodat de patiënt goed begrijpt hoe de klachten ontstaan zijn en wat we er aan kunnen doen. Er worden al een aantal tips en eventueel enkele oefeningen gegeven.

Bij de daarop volgende consultatie zal er eerst een uitgebreid (inwendig) onderzoek van de bekkenbodem uitgevoerd worden om de rusttonus, de kracht, de coördinatie en het uithoudingsvermogen van de spieren te evalueren. Het onderzoek verloopt pijnloos en houd rekening met de individuele toestand van de patiënt(e). Op basis van de resultaten van het klinisch onderzoek, worden er specifieke en individuele oefeningen meegegeven. Mogelijks wordt er gevraagd om een plaskalender bij te houden om het plas- en drinkpatroon na te gaan en eventueel bij te sturen.

Tijdens de behandelingen wordt er via biofeedback gewerkt om de bewustwording van de bekkenbodem te vergroten, om de uitvoering van de oefeningen te controlleren en om evolutie op te volgen. Er worden daarbij ook oefeningen gegeven op kracht, uithouding en controle van de bekkenbodemspieren. Indien nodig, wordt er ook electrostimulatie gegeven. Eens dat de patiënt deze basisoefeningen onder de knie heeft, worden er functionele oefeningen meegegeven die toepasbaar zijn tijdens de dagelijkse activiteiten.

Bekkenbodemreëducatie kan worden toegepast op alle leeftijden, zowel bij kinderen, als bij de oudere bevolking. Incontinentie hoeft dus zeker geen normaal verschijnsel te zijn van het ouder worden maar kan opgelost worden met de juiste begeleiding en de juiste oefeningen!

Pré-operatieve bekkenbodemreëducatie

 Indien er een operatie gepland is, zoals: een hysterectomie, het terug optrekken van de blaas en/of de darmen, een transvaginale tape (uitgevoerd bij stress-incontinentie), een prostaatoperatie of andere is het raadzaam om de bekkenbodem te oefenen voor de operatie. Onderzoek heeft aangetoond dat dit het herstel nadien bevorderd.

Vraag hierover zeker raad bij je specialist, huisarts, of bekkenbodemtherapeut(e).